NuffNang

zz

Social Media Exchange Website - Likenation

Wednesday, 27 January 2016

Banyak kenangan

Dah masuk 24 tahun dah umur saya, banyak betul kenangan.hampir2 complete semua kenangan yang dah dilalui.dari bab cinta sampai kerjaya.pernah keje bahagian IT,tapi saingan banyak.pernah kerja bengkel kereta,kadang2 sangkut bila share partner buat hal.pernah kerja offshore,saingan dengan orang asing jadi masalah.pernah terfikir nak jadi boss.ambil ilmu bab2 perniagaan ni hampir 3~5 tahun.alhamdulillah,saya berani.tanggung risiko,pernah buka bisness bengkel kereta.memang susah,walaupun gagal.saya terus mencuba,RM20K melayang camtu je."mengalah bukan erti kalah,pergiku bukan lari".terus mencuba harungi risiko.then,try bisness dalam bab2 makanan.alhamdulillah,saya dah berjaya.mentality orang melayu dalam bisness tak kuat.apa yang saya nampak,mereka senang mengalah dalam bisness.maaf,bukan saya racist.saya keturunan thailand.harini saya berjaya,walaupun ekonomi tengah goyang2.bisness dalam bidang makanan ni tak kan goyang.sebab kita manusia memerlukan makanan.tambah2 kalau yang kerja office.mesti tak sempat nak masak sendiri.so,kesimpulannya.ambil lah peluang dalam berniaga.bukan cakap makan gaji tak bagus.lagi bagus sebenarnya.ada epf n socso.cumanya,terikat dengan jadual.tu je kan.tapi,cuba la buka bisness.leh memajukan diri ngan bangsa.bab cinta lak,dah tak terfikir kat dalam otak.ntah la,lepas clash...dah malas nak amek port.kata orang2 tua,lebih afdal kalau orang tua yang carikan jodoh.tunggu je la.lama kan tak update blog,sebab sibuk sangat.hehehe.post kali ni pakai phone,mmg tak cantik.cukuplah leh kongsi pengalaman.assalamualaikum.

Wednesday, 7 January 2015

Alhamdulillah,syukran2...

Syukur ke hadrat Allah Taala...Itulah yang mampu di ucapkan.. hari ni dapat panggilan dan terima 1 berita gembira...temuduga technician pelantar minyak/offshore da dapat dan telah diterima...cuma nak kena settlekan duit lesen offshore/green card je...RM310..sebelum 01/02/2015 ni....alhamdulillah,tercapai juga cita2...rasa gembira yang tak terhingga... berkat doa kedua ibu bapa... so,inilah temuduga kedua dalam bidang oil & gas saya setelah sekian lama bersabar ... :)


Saturday, 20 December 2014

Hanya Kau Segalanya

Bermusim sudah ku tatap wajahmu
Lidah ku kelu dan membeku
Tetapi sinaran matamu
Menyatakan cintamu

Pancaran cinta kudakap di jiwa
Tak mungkin berubah kasihku
Walaupun dilanda cemburu
Hanyalah kau ku rindu

Cinta adalah satu keindahan
Andai disulam kasih dan sayang
Rindu adalah satu kenikmatan
Walaupun pahit
Pasrah ku telan...

Kupinta kejujuran mu
Mengubati resahku
Tak mungkin ku dilukai
Oleh janji....janji palsu
Andai hati dilukai tiada maaf ku beri
Biar aku bersendiri menanti kasih abadi

Sesungguhnya tiada dua
Cintaku hanyalah satu
Ku genggam ke akhir hayatku
Kerana kau segalanya... 




Saturday, 6 September 2014

Mencari kekurangan Dalam Bercinta

       Memang lumrah kita bercinta,tak lama pun.kadang2 terputus ditengah jalan.jangan mengeluh,cinta tu mungkin pergi buat sementara waktu.tak mustahil dia akan datang balik.walaupun masa berlalu pantas.mungkin ada yang bernasib baik,cinta tu datang dan pergi seperti angin.Tak perlu mencari cinta yang sempurna,cukuplah sekadar bercinta dalam kekurangan.Tuhan sentiasa menduga insan yang bersabar.Jangan risau.Cinta dalam kekurangan tu banyak manisnya.Kekurangan bukan lah bermaksud kita memperlekehkan.Ada baiknya bercinta dalam kekurangan.Perbaiki kekurangan itu boleh menjalinkan kasih sayang.Kenapa perlukan kesempurnaan.Andai kesempurnaan itu penuh dengan cacat cela.Bersyukurlah dengan apa yang ada,kerana cinta dalam kekurangan itu penuh dengan kemanisan kasih sayang :)


Saturday, 2 August 2014

Raya Raya Raya 2014

Tahun ni memang best,banyak betul pengalaman.

pengalaman pertama
 tak lain tak bukan sal drive dalam jammed la
tersekat dalam jammed kat ipoh je pun nak dekat 5 jam.tu tak sampai kedah lagi.
memang letih betul drive sehari sebelum raya lau balik kampung.
keluar pukul 6:30 pagi pun tetap sama.
ingatkan nak balik pagi2 sebab nak lari dari jammed.
tapi,sama je.sian tengok orang2 yang da lepas jammed tu.
terbongkang tidur kat hentian.
total jam perjalanan KL~KEDAH (kuala ketil) nak dekat 12 jam.

pengalaman kedua 

time malam sebelum raya.
jeng...jeng...jeng....
1st time wat lemang.hahaha.nasib menjadi.
lama gak rupanya nak tunggu lemang masak.
3 jam lebih gak la,berkat kesabaran tu la kot.
leh wat lemang jadi lemak,masak elok n tak da hangus.
3 pagi baru siap bakar lemang.
siap je bakar lemang,terus terbongkang tidur.
letih sangat2.

Raya pertama

raya pertama tak banyak berjalan.
lebihkan duduk rumah.
sebab ramai orang nak datang rumah raya pertama.
memang tak putus2 dari pagi sampai kepetang.
memang habes duit bagi budak2 duit raya.

Raya Kedua

Raya kedua baru la berjalan ngan family,
pergi umah kawan mak @k@ kawan baik adik @k@ bakal isteri naqiu :)
nama ehem ehem ehem
umur dia baru 20
anak polis lak tu.
mak da merisik,memang keluarga dia dah setuju
bertunang pun mungkin pas dia habes Diploma.

Raya Ketiga

Banyak beraya kat Kampung mak.
sebab 60% memang adik beradik mak yang terdekat.
raya sana,ada saudara belah mak panggil Pak Uda.
macam da tua je.
bila pergi umah saudara lain,
naqiu lak kena panggil paksu yang umur dia baru 14 tahun.hahahahaha.
muda2 da jadi paksu naqiu.

Raya keempat ~kelima

Banyak habiskan masak beraya kat rumah adik beradik belah ayah.
memang malas nak beraya kat rumah adik beradik ayah ni
sebab keluarga naqiu memang tak rapat dari kecil sampai besar.
memang buang masa
kalau leh tido,baik tido dari beraya rumah adik beradik belah ayah.
sebab ayah paksa je,kalau tak...
memang tak teringin langsung.seriously buang masa.
99% buang masa + 1 % bosan.
total memang serabai jumpa family belah ayah.
sepupu buat dakkkk lapan.

Raya keenam

kompem la da balik KL
Balik2 je terus masuk kerja n terus menaip karangan tentang Raya Raya Raya 2014

Wednesday, 16 July 2014

Tarikh Hari Ini

Naqiu masih ingat lagi tarikh 17.07.dan takkan pernah lupa tarikh ni.special buat awak,tapi sekarang dah tiada makna semuanya.harap awak bahagia dan semoga awak terus berjaya.saya tak pernah berdendam.saya lagi doakan awak bahagia.setelah apa yang awak buat kat saya selama ni.saya mampu tersenyum.dan masih tersenyum.

Happy Anniversary And Happy Birthday Nurul Zafirah Bt Mohd Isa.