NuffNang

zz

Social Media Exchange Website - Likenation

Friday, 16 May 2014

Apa itu GST??

"saya ada tengok wartawan tv3 menemuramah secara rambang terhadap peserta perhimpunan membantah GST hari tu... soalan wartawan "Adakah anda tahu apa itu GST??? " kebanyakan peserta perhimpunan tersebut tidak tahu apakah GST... so, saya pun terfikir apa motif diorang ikut perhimpunan tu????? Mungkin ramai yang tak tahu lagi tentang GST, tapi ikut sahaja belakang orang..."
Persoalanya,apa itu GST?? 

GST itu ialah Isu dan Perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan

Apakah cara perlaksanaan nya ??

GST akan menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan yang sedia ada . Pada masa ini , cukai jualan dikenakan ke atas barangan ketika diimport atau di peringkat perkilangan. Cukai perkhidmatan pula dikenakan ke atas perkhidmatan tertentu termasuk profesional hotel dan restoran . GST didakwan sebagai sistem cukai yang lebih komprehensif , efisyen , telus , dan efektif . Ia juga diduga akan menambahkan pendapatan cukaitahunan untuk kerajaan . Dalam sebuah reaksi seorang pensyarah perakaunan dari UITM berpendapat , GST tidak membebankan dan akan menambahkan hasil negara .

 Antara reaksi rakyat yang merasai kewujudan GST dan kebaikan GST.

 1. Anak sye bru keluar wad
  Sye g hospital kota tinggi
  Anak sye kne tahan 3 hari

  Bil tetulis perlu dibayar 5oo ringit
  Tapi dgn bantuan yg kerajaan bgi
  Sye perlu byr rm 11 ringgit sahaje
  Bersyukur lah dgn ape yg tlh dbrikn
  Mungkin 5oo ckup sikit bgi yg sng 
  Tpi bgi nelayan mcm sye iya ckup byak
  Tme ksh kpd kerajaan dan sye bersyukur kpd Allah amin.sahaje nak kongsi 
 2. Sya kerja nelayan,untunglah kita rakyat malaysia.dengan adanya GST.mcm2 kita dapat dari kerajaan.cma ada segelintir je yg x tahu nak menghargai

Sebenarnya GST ni ada kebaikan.Kalau takda...buat apa kerajaan laksanakan.fikir2kanlah.

Tak ramai yang tahu.kalau tanya yang pergi berhimpun tu pun.90% yang pergi perhimpunan bantah GST  tak tahu apa itu GST dan apa kebaikannya.renung2kanlah.


No comments:

Post a Comment